Nadat Dean Bowen de eenentwintigste editie van Dichters in de Prinsentuin had afgesloten stond er een rij met mensen die een handtekening in hun bundel wilden. We zijn blij dat we dit weekend ons enthousiasme voor de poëzie met zoveel mensen mochten delen. We verwelkomden 72 dichters en meer dan vierentwintighonderd bezoekers die naast de twee middagen in de Prinsentuin ook ons Theater der Zuiderburen, de discussie over internationale talentontwikkeling en de Friese brunchwandeling bezochten.

Op sommige momenten viel alles samen: zo kondigde onze presentatrice Lisa Weeda de dichter Marc van der Holst aan als de Nederlandse Daniil Charms en in het daaropvolgende optreden droeg Nicolaas Matsier een gedicht voor over deze Russische absurdistische schrijver (1905-1942). Eén van de eerste optredens op het theeveld was van Buddingh’-prijs winnaar Radna Fabias en Dean Bowen zei tijdens het afsluitende optreden dat ze de bundel had geschreven die hij had willen schrijven. Het enthousiasme waarmee het publiek alle dichters ontving was indrukwekkend. Zo verkocht boekhandel Godert Walter tot twee keer toe alle exemplaren van Tot iemand eindelijk, de debuutbundel van Moya De Feyter. We kunnen alle dichters en het publiek niet genoeg danken voor hun enthousiasme.

Lisa Weeda vertelde in de Prinsentuin naar wie het publiek luisterde en prees schoenen, gedichten en voordracht. Don Vitalski maakte ons wegwijs in de Vlaamse poëzie en was de perfecte gastheer tijdens het Theater der Zuiderburen. Greta Riemersma zocht uit hoe een voedingsbodem voor grensoverschrijdende literaire contacten kan worden aangeboord en Jirke Poetijn had hart voor de Friese poëzie tijdens de Brunchwandeling. Dankzij de hulp van onze vrijwilligers, de hardwerkende mensen van het theehuisje, Hotel de Ville, boekhandel Godert Walter, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, de Puddingfabriek en Machinefabriek, parelkwekers Roos Custers en Jasper Henderson, fotograaf Reyer Boxem, de vormgevers van RATATA en technicus Bert Ridderbos kunnen we nu uitgeput en uitgelaten de loftrompet schallen.

Zonder de steun van de Gemeente Groningen, de provincie Groningen, het Letterenfonds en het LIRA Fonds was onmogelijk geweest er zo’n mooi festival van te maken.

Op slaggroningen.nl hebben we de afgelopen dagen verslagen over het festival gepubliceerd. Een ruime selectie uit de foto’s die Reyer Boxem maakte is binnenkort te zien op deze website. Mirjam Deckers schreef voor ons over de vrijdagavond, Daniëlle Fluks was er zaterdagmiddag en zondagochtend bij en Esmé van den Boom deed verslag van de zaterdagavond en zondagmiddag. Andere verslagen verschenen op Tzum, bij RTV Noord, reporters online en het Dagblad van het Noorden sprak met Gronings talent en deed verslag van onze magazinepresentatie.

Namens Dichters in de Prinsentuin wensen we iedereen een fijne zomer en graag tot ziens tot volgend jaar. De datum wordt nog bekendgemaakt.

Rolien Scheffer,  Jirke Poetijn, Mineke Hoekstra en Maarten Praamstra

Foto’s: Reyer Boxem