HET-ALLES-WAT-JE-WILDE-WETEN-OVER-DICHTERS-IN-DE-PRINSENTUIN-INTERVIEW

"Dichters in de Prinsentuin"? Dat klinkt lieflijk.
De tuin heeft zeker een lieflijke uitstraling, maar de programmering hoeft dat vanzelfsprekend niet te zijn. De dichters bepalen de sfeer en die kan ook rauw of opzwepend zijn, zoals de redactie.

Enkele feiten?
- Het derde weekend van juli, in hartje Stad (Groningen, dus)
- Meer dan 2000 bezoekers
- Ongeveer 80 dichters waaronder enkele buitenlandse dichters

Waar haal je jaarlijks tachtig dichters vandaan?
De helft daarvan is professioneel dichter. Veel dichters volgen we al jaren, maar jaarlijks komen er veel nieuwe gezichten bij. Dat kunnen internationale dichters zijn, of dichters die in Nederland of Vlaanderen actief zijn.

En dus zo'n veertig amateurs?
En daarnaast nog veertig nieuwe -vaak jonge- dichters, of oudere die soms al wat langer net niet zijn doorgebroken, of domweg niet een uitgever hebben gevonden of gezocht. Ook werken we al jaren samen met Doe Maar Dicht Maar waardoor er elk jaar zeer jonge talenten op het podium staan.
En hoe is dat zo gekomen?
De dichter Tsead Bruinja zocht eind jaren negentig een lieflijk plekje om zijn nieuwe gedichten aan de wereld kundig te maken. Dat werd de Prinsentuin. Hij nodigde een flink aantal collega-dichters uit en ze hadden zo'n leuke tijd dat het jaar daarna opnieuw bijeengekomen werd. De belangstelling groeide gestaag en inmiddels is het festival enorm gegroeid, maar nog steeds is het grootste deel van het festival vrij toegankelijk!

Tjee gratis! Daar kom ik nog op terug, maar mag ik ook meedoen?
Niet iedereen kan meedoen, maar jij misschien wel. Het kan zijn dat de redactie al gedichten van je heeft gelezen of gehoord, maar misschien heb je onlangs nog betere gedichten geschreven. Stuur ze dan naar het festival. Op de website kun je lezen hoe en wanneer dat mogelijk is. Jaarlijks melden veel dichters zich aan. De redactie maakt een zo zorgvuldig mogelijke keuze op basis van drie gedichten.

Gratis zei je. Dat betekent dat iedereen kan komen. Vandaar zoveel bezoekers natuurlijk, en zoveel jongeren ook. Maar voor niets gaat de zon op, en dan is het ook nog crisis enzo...
Gelukkig wordt het festival gesponsord en gesubsidieerd en gesteund door het publiek. De gemeente en de provincie Groningen zijn de grootste gevers, maar gelukkig vinden ook veel fondsen Dichters in de Prinsentuin heel waardevol: Stichting LIRA Fonds en het Nederlands Letterenfonds steunen ons bijvoorbeeld al jaren.

Wie zijn die sponsoren dan?
Café's en restaurants laten de dichters gratis eten, de uitgeverijen kleine Uil en Passage en de Groningerforum Bibliotheek steken de helpende hand toe. Verder is het een groot geluk dat zoveel mensen vrijwillig de handen uit de mouwen steken tijdens het festival. Dat zijn toppers.
Zeg Maarten, je bent de hele tijd al aan het woord over het festival, maar vertel eens iets over jezelf?
Voor ik over mezelf begin, wil ik ook Marleen Nagtegaal Joost Oomen, Rolien Scheffer, Lilian Zielstra en Sanne van der Meij noemen. Zij vormen samen met mij de festivalorganisatie.

Joost Oomen en Marleen Nagtegaal zijn sinds dit jaar de coördinatoren van het festival. Je kent ze wellicht van die fijne avonden met Kantoorpoëzie. Joost kun je ook kennen als oud-stadsdichter van Groningen. Wellicht heeft Marleen ooit je scriptie geredigeerd, maar de kans is groter dat je eens een stuk van haar hand las op Tzum.info. Dit jaar zijn ook Lilian Zielstra en Sanne van der Meij bij de redactie gekomen. Lilian schrijft en dicht ook, dit jaar won ze de Groningse voorronde van Write Now! En Sanne zit in het laatste jaar van de master Literair Vertalen in Utrecht.

Rolien deed onderzoek naar dichters in het zestiende-eeuwse Venetië en was twee jaar coördinator van Dichters in de Prinsentuin, tot zij in 2012 zakelijk leider werd van SLAG. In die rol ondersteunt ze nu de festivalorganisatie.

Ikzelf ben sinds 2009 bij het festival betrokken. Vooral de dichters die in de loofgangen optreden krijgen met mij te maken. Daarnaast ben ik betrokken bij de organisatie van de Poëziemarathon, Het Grote Gebeuren en werk ik mee aan Glasnost, een cultureel en wetenschappelijk magazine.

Sinds 2009 zei je, wie heeft dan al die jaren daarvoor het festival georganiseerd?
De lijst is lang, maar laten we hier in ieder geval Tsead Bruinja en Roos Custers noemen die beiden meerdere jaren de kar hebben getrokken. Correen Dekker was festivalcoördinator in 2009. Arjen Nolles moeten we zeker niet vergeten, hij organiseerde het festival samen met Custers, Dekker en Scheffer en was de afgelopen twee jaar coördinator. Zonder volledig te willen en kunnen zijn: Wimer van der Veen, Elco van der Wilt, Rense Sinkgraven, Anneke Claus en Japke Brouwer waren in het verleden ook bij de organisatie betrokken.
En wie heeft trouwens die mooie website van jullie ontworpen?
Kim Hunnersen maakte de kleurige achtergronden van onze site, en ontwerpt sinds 2009 ook onze programmafolders en zeer gewilde ansichtkaarten. Kijk ook ´s op haar eigen website: www.helemaalkim.com. De staalharde kever die dit jaar de bundel, poster en het programmaboekje siert is ontworpen door wonderkind Emiel Joormann. Bas Kelly van www.wienos.nl heeft de website gemaakt en onderhoudt deze.

In 2015 is 'STAALKAART' het thema, was jullie capslock kapot?
JA!

Mogen de dichters zelf bepalen waarover zij schrijven?
Dat doen ze toch! En dat willen we ook. We hebben het volste vertrouwen in het creatieve talent van de dichters die we uitnodigen. Het publiek wordt elk jaar verrast en wijzelf ook.

Wanneer is het festival geslaagd?
Als iedereen voldaan en met een kater op de maandagochtend na het festival in zijn bed ligt en de organisatie de Prinsentuin controleert op achtergebleven peuken.