Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin - 22 t/m 24 juli 2016
Dit jaar zal Dichters in de Prinsentuin plaatsvinden op 22, 23 en 24 juli. Van vrijdag tot en met zondag staat de Prinsentuin weer wagenwijd open voor het beste van het beste in de Nederlandse en internationale poëzie.

http://www.dichtersindeprinsentuin.nl

EDITIE 2016:

Marsiaans
Op de openingsavond van het festival in de Puddingfabriek, wordt een reis gemaakt door de geschiedenis van de poëzie. Het begin wordt gevormd door een Arabische voordracht van het Gilgamesj-epos, het oudste gedicht ter wereld. Via de Engelse dichteres Kim Moore en de Macedonische dichteres Lidija Dimkovska komen we terecht in de toekomst. Daar zal Jan Baeke gedichten laten horen in de toekomstige poëzietraditie van Mars. Hopelijk kunnen deze gedichten bijdragen aan een nog te plannen poëtische missie naar de Rode Planeet.

Vlaams talent
Net als elk jaar stelt Dichters in de Prinsentuin zijn podium open voor jong talent. Dit jaar is een groot deel van dit talent afkomstig uit België. Zowel Charlotte Van den Broeck, Maarten Inghels (stadsdichter Antwerpen) als Lize Spit zullen tijdens het festival optreden.

Oude rotten in het vak
Dichters in de Prinsentuin is niet compleet zonder kolossen uit de Nederlandse literatuur. Dit jaar staan oude rotten Jean Pierre Rawie en Hans Sleutelaar op het programma. Jean Pierre Rawie is alom bekend als schrijver van de prachtigste sonnetten van Nederland en één van de grootste cultfiguren van Groningen. Hans Sleutelaar werd bekend met zijn korte, zakelijke gedichten in de stijl van de Zestigers en werkte nauw samen met C.B. Vaandrager en Johnny van Doorn. Dichters in de Prinsentuin is erg blij deze grote dichters te mogen ontvangen.

Grootste poëziefestival in de lage landen
Met meer dan 60 dichters is Dichters in de Prinsentuin sinds jaar en dag het grootste poëziefestival in de lage landen. Met de gratis middagprogramma’s in de Prinsentuin en de uitdagende avondprogrammering in de Puddingfabriek is het festival bekend bij een groot en divers publiek. Vele dichters traden al op bij Dichters in de Prinsentuin, onder wie Joke van Leeuwen, Charlotte Mutsaers, Ingmar Heytze, Toon Tellegen, Anne Vegter en Rodaan al Galidi.


TERUGBLIK EDITIE 2015:

Dichters in de Prinsentuin 2015 was prachtig
De achttiende editie mochten we getuige zijn van een groot aantal prachtige optredens. We willen alle dichters, muzikanten en vertalers heel hartelijk danken voor hun mooie optredens. Het massaal toegestroomde publiek heeft genoten.

Recensies van het festival verschenen op verschillende media. Op de website van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen staan een aantal recensies alsmede een overzicht met alle recensies en (foto)verslagen.

De redactie geniet dadelijk van een korte vakantie, maar is per e-mail nog bereikbaar. In de weken na het festival zullen er nog foto's en filmpjes gepubliceerd worden. 


TERUGBLIK EDITIE 2014:

Dank aan alle bezoekers, dichters, vrijwilligers en medewerkers die de soms tropische warmte trotseerden en er voor de zeventiende keer een groot succes van maakten! Op www.slaggroningen.nl is van elk programmaonderdeel een impressie te lezen, geschreven door onze jonge recensie-talenten Obe Alkema, Esmé van den Boom en Sandra de Vries. Jan Glas en tzum.info publiceerden alvast hun foto's van het festival. Nog meer foto's en (film)verslagen volgen spoedig! Op www.facebook.com/dichtersindeprinsentuin vind je reacties van dichters en bezoekers, foto’s en meer!


Deutsch

   
Poeten im Prinzengarten
findet statt in einem öffentlichen Renaissance-Garten aus dem Jahr 1626 im Herzen der Niederländischen Stadt Groningen. Von Freitag 18 Juli bis Sonntagtag, 20 Juli.

Das Festival hatte seine Anfänge 1998, damals traf sich eine Gruppe befreundeter, aus Groningen und Umgebung stammender, Dichter. Mittlerweile zählt das Festival 80 Teilnehmer und rund 2000 Besucher. In den Niederlanden und in Flandern hat es sich zu einem der größten Festivals seiner Art entwickelt. Das Festival umfasst zwei Nachmittagsprogramme im Groninger Prinsentuin, einem lauschigen Renaissancegarten in der Altstadt. Das Rahmenprogramm wird an unterschiedlichen Orten im Stadtzentrum veranstaltet.

Dichter im Prinzengarten setzt bereits seit Jahren erfolgreich auf ein wachsendes Publikum für Poesie aus dem niederländischen Sprachraum. 

  


ENGELS
   
Poets in the pri
nce's garden
is one of the most popular poetryfestivals in the Netherlands. It stands out amongst other festivals because it is held in open air. The program is beautifully set in the 16th century originated Prince's Garden. Free entrance.