Zondagochtend 15 juli leiden we onze bezoekers langs de Friese poëzie tijdens de Friese brunchwandeling door de binnenstad van Groningen, maar ook in de Prinsentuin kan je niet om de Friese dichters heen.

Sinds vorig jaar november heeft Friesland een provinciedichter. Eeltsje Hettinga won de verkiezing met het gedicht Under de stêden en zal gedurende twee jaar twaalf tot twintig gedichten schrijven die veelal gebaseerd zijn op actuele en opvallende gebeurtenissen. Dat Hettinga die taak serieus neemt blijkt wel uit het gedicht Malta – De opblaasde dei over de moord op de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia (1964-2017). Aangezien de Maltese hoofdstad Valetta dit jaar, samen met Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa is riep het gedicht vragen op over de samenwerking tussen beide steden. Tijdens Dichters in de Prinsentuin zal Hettinga op de zaterdagmiddag een voordracht verzorgen op het theeveld en in de loofgangen. Op zijn blog kondigde Hettinga al aan een gedicht voor te dragen dat is opgedragen aan de vermoorde Britse politica Jo Cox.

Een dag later verwelkomen we Hettinga weer tijdens de Friese Brunchwandeling. Het publiek maakt dan op bijzondere wijze kennis met zijn werk en hij zal kort spreken over de stand van zaken in de Friese literatuur. Tijdens die wandeling presenteert dichter en recensent Elmar Kuiper een tweetal Friese geheimtips: Syds Wiersma en Gerrit de Vries. Van De Vries staat het debuut op het punt van uitkomen en van de hand Wiersma verscheen verleden jaar Tweintich leafdes in Saudade. Een bundel waarin, volgens Kuiper, Pablo Neruda op de achtergrond te horen is. Tijdens de wandeling zal ook Geart Tigchelaar optreden. Vorig jaar ontving hij de Douwe Tammingaprijs voor zijn poëziedebuut Leech hert yn nij jek, volgens de jury is het een ‘spannende bundel… die er beslist om vraagt vaker dan een keer gelezen te worden.’ Onder leiding van Dean Bowen zal Tigchelaar een poëtische battle uitvechten met de Groninger dichter Myron Hamming. Het zanger-vertalertrio The Siskins brengt tot slot de harmonie tussen beide provincies terug met hun Friese (en anderstalige) bewerkingen van klassiekers.

In de loofgangen van de Prinsentuin zullen Tigchelaar, De Vries, Wiersma en Kuiper ook voordragen. Laatstgenoemde zal daarvoor ongetwijfeld zijn nieuwe bundel meenemen. Stienkeal, zijn vijfde Friestalige bundel, is net een maand oud. Op het theeveld én in de loofgangen treffen we ook Arjan Hut. Hut was in 2005-2006 stadsdichter van Leeuwarden en publiceerde een viertal Friese bundels, de meest recente daarvan is Aurora Bossa Nova.

Mensen die willen deelnemen aan de Friese Brunchwandeling kunnen dat doen door zich aan te melden.

Foto Elmar Kuiper: Piet Douma