Zaterdagmiddag 14 juli zullen de twee Groningse finalisten van de poëziewedstrijd Doe Maar Dicht Maar optreden in de Prinsentuin. Jacco Hage (12 jaar) en Sarah Zajac (17) jaar maakten deel uit van de tien finalisten van de landelijke poëziewedstrijd voor middelbare scholieren. Bij de prijsuitreiking die afgelopen weekend in Arnhem plaatsvond won Zajac de hoofdprijs in de leeftijdscategorie 15-19 jaar.

De jury was lovend over haar gedicht De Verlichting, met zo’n titel ‘durf je.’ ‘Het knappe is dat je een flinke tijd na blijft denken over haar beelden. En je vraagt je af: is het zo? Laat ik een spoor na dat nergens toe leidt?’ Eerder dit jaar won Zajac de Groningse voorronde van de Kunstbende, de wedstrijd voor jong creatief talent.

Jacco Hage is geen onbekende voor de Groninger poëzieliefhebbers. Van 2015-2016 was hij kinderdichter van de stad Groningen en in 2017 won hij de hoofdprijs van Kinderen & Poëzie, de poëziewedstrijd voor basisschoolleerlingen, met het gedicht Kasper. Op de middelbare school dicht hij vrolijk verder en de jury was erg enthousiast over Mooie praatjes. Dat gedicht schreef Jacco overigens naar aanleiding van Dichten met Oma, de poëzietour langs verzorgingstehuizen van de Groninger stadsdichter Lilian Zielstra.

De wedstrijden Doe Maar Dicht Maar en Kinderen & Poëzie worden georganiseerd door de Groningse stichting Het Poëziepaleis. Voor beide wedstrijden kan jong talent weer werk insturen.

Wijziging programma
Jacco Hage en Sarah Zajac zullen zaterdag optreden rond het tijdstip dat Annemarie Estor was toebedeeld. Wegens andere verplichtingen is haar optreden verschoven naar de zondagmiddag 15 juli. Het festivalprogramma is dit jaar wederom opgenomen in ons festivalmagazine dat nu via de website en boekhandel Godert Walter is te verkrijgen.