Nili Fossae - ESA/DLR/FU BerlinDichters in de Prinsentuin opent vrijdagavond 22 juli het festival met een poëtische reis van het Midden-Oosten naar de rode planeet. Het Gilgamesj-epos is het vertrekpunt voor een reis langs tradities en trendbreuken en we eindigen in de toekomst door een poëzietraditie voor Mars te lanceren.

Meer dan 4000 jaar geleden werd het Gilgamesj-epos opgetekend waarin de daden van koning Gilgamesj werden bezongen. Het vastleggen van de mondeling overgeleverde lofdichten was de start van een literaire traditie en daarmee een logisch vertrekpunt voor onze poëtische reis. Baban Kirkuki zal delen van het epos voordragen.

the-art-of-fallingVervolgens laten we de Britse Kim Moore en de Macedonische Lidija Dimkovska aan het woord. Speciaal voor Dichters in de Prinsentuin werd nieuw werk van beide dichters vertaald door Evi Hoste en Roel Schuyt. Moore (1981) publiceerde haar eerste bundel in 2012. If we could speak like wolves werd lovend ontvangen en verkozen tot Independent Book of the Year en won The Poetry Business Pamphlet Competition, een wedstrijd met de Britse Poet Laureate Carol Ann Duffy in de jury. Het officiële debuut van Moore verscheen vorig jaar. Met The Art of Falling bevestigde ze de verwachtingen en ze is veelvuldig op het podium te zien.

pH neutralLidija Dimkovska (1971) woont en werkt in Slovenië waar ze onder andere actief is als vertaalster Sloveens en Roemeens. Ze debuteerde in 2004 met Skriena Kamera (Verborgen camera) waarmee ze in haar thuisland Macedonië gelijk opviel. In 2009 won ze de Hubert Burda literatuurprijs voor jonge Oost-Europese dichters. In 2012 werd een ruime selectie van haar werk vertaald in het Engels en uitgebracht als pH Neutral History. In de bundel speelt ze met stereotypes, de geschiedenis van de Balkon en de rol van vrouwen in de hedendaagse maatschappij.

Ter afsluiting kijken we in de toekomst en we keren terug bij het begin van de avond. Jan Baeke schreef op ons verzoek gedichten in de traditie van de planeet Mars. Zo bieden we een poëtisch vertrekpunt aan voor de eerste astronauten en kolonisten.

De openingsavond En toen naar Mars begint vrijdagavond 22 juli om 20.30 uur in de Puddingfabriek (Viaductstraat 3-4) te Groningen. De entree bedraagt € 5,- en kaarten zijn aan de deur verkrijgbaar.

 

Afbeelding Mars: ESA/DLR/FU Berlin