Dichters in de Prinsentuin, het grootste openlucht poëziefestival van de Benelux, beleeft van 14 tot en met 16 juli zijn twintigste editie. Het jubileumprogramma start met de feestelijke openingsavond waarin uitgebreid wordt teruggekeken en vooruitgeblikt door de crème de la crème van de Nederlandstalige dichterswereld. De tweede festivalavond staat in het teken van Rutger Kopland en zijn werk. En uiteraard zijn er weer de zomerse middagen in de Prinsentuin, met vele tientallen dichters, onder wie Rodaan Al Galidi, de PC Hooftprijs winnaars Eva Gerlach en Tonnus Oosterhoff, de Groningse stadsdichter Lilian Zielstra en Buddingh’-prijs winnares Vicky Francken.

JUBILEUMavond!
Oprichter Tsead Bruinja opent op vrijdagavond 14 juli het festival in de Puddingfabriek. Speciaal voor het jubileum zal hij optreden met een supergroep bestaande uit Lies van Gasse, Frank Keizer, Jan Klug en broeder Dieleman. Coen Peppelenbos zal over het ontstaan van het festival spreken en de dichters Ellen Deckwitz en Ingmar Heytze presenteren de hoogtepunten uit de bloemlezingen die de afgelopen jaren verschenen.

Achtergrond
Nadat de dichter Tsead Bruinja het festival oprichtte in 1998 werd de Groningse Prinsentuin het podium voor talloze dichters. Jong talent zette er de eerste stappen en gevestigde namen voelen zich er thuis. Het hart van het festival zijn nog altijd de voordrachten in de Groninger Prinsentuin die als een oase in het centrum van de stad ligt. Elk jaar treden er tientallen dichters op in de loofgangen en op het theeveld. Veelal jong talent als Annegreet Bos, Hester van Beers, Sarah Michaux en Rik Sprenkels staan er zij aan zij met auteurs als Tonnus Oosterhoff, Eva Gerlach en Ted van Lieshout. Regelmatig begonnen dichters in de loofgangen en debuteerden ze daarna. Rodaan Al Galidi gaf één van zijn eerste optredens ooit in de Prinsentuin en Buddingh’-prijs winnares Vicky Francken stond al meerdere keren op het programma voor haar prijswinnende debuut Röntgenfotomodel (2017) verscheen.

Kopland, jonge sla en ontroering
Tijdens het festival staan we ook stil bij een andere vaste gast. Rutger Kopland (1934-2012) trad regelmatig bij ons op en in de jaren dat hij niet op het programma stond was hij steevast als bezoeker aanwezig. Zaterdagavond 15 juli gaan Ted van Lieshout, Sasja Janssen, Tjitske Jansen en Frank Keizer met elkaar in gesprek over de rol van emoties in poëzie. ‘Jonge sla’ is inmiddels een evergreen, maar ook in het andere werk van Kopland speelt emotie een hoofdrol. Gedurende de avond wordt bovendien een verkorte versie opgevoerd van de locatievoorstelling Kopland van Goudenhaas en PeergrouP.

Jubileummagazine = festivalpassepartout
Tijdens het festival is het JUBILEUMmagazine verkrijgbaar. Het is niet alleen een terugblik op twintig jaar poëzie in de open lucht, maar ook een paspoort dat toegang geeft tot de jubileumavond en het Kopland programma. In het magazine vind je interviews met de mensen die hun stempel op het festival drukten, poëzie die speciaal voor Dichters in de Prinsentuin werd geschreven, een heus bordspel en de selectie die Ingmar Heytze en Ellen Deckwitz samenstelden uit onze bloemlezingen. Voor € 10,- ben je bij de tijd en kun je erbij zijn.