Dichters in de Prinsentuin verwelkomt deze zomer weer tientallen dichters. Daartussen bevinden zich twee genomineerden voor de C. Buddingh’-Prijs. Radna Fabias en Dean Bowen debuteerden dit jaar. Ook Nicolaas Matsier, Atte Jongstra, Annemarie Estor, Carmien Michels, Else Kemps en Daniël Vis zullen optreden op de éénentwintigste editie. Het thema van Dichters in de Prinsentuin is dit jaar Goede Buren.

De afgelopen jaren zag je op Dichters in de Prinsentuin gastdichters uit Denemarken, Polen, Estland, Macedonië, Catalonië, IJsland, Groot-Brittannië, Irak en Syrië. Dit jaar zoeken we het, geografisch gezien, dichter bij huis en bieden je een blik op wat er op dit moment speelt bij de “buren” in Friesland, Vlaanderen en Duitsland. Actuele redenen genoeg daarvoor. Leeuwarden is Culturele Hoofdstad 2018 en er is voor het eerst een Dichter fan Fryslân aangesteld; hoog tijd om de stand van poëtische zaken in onze buurprovincie op te maken. In België spat de poëzie de laatste tijd van het podium af; daarom brengen we het dichterstheater der Zuiderburen naar het Noorden. En wat als je als jonge schrijver de kans krijgt om eens te kijken bij de buren? Met collega’s uit Duitsland en Nederland gaan we in gesprek over het belang van internationale samenwerking voor onze literaire talenten.

“‘Velgen’, als van een auto. Durf het maar, om daarmee de Nederlandse poëzie in te stappen. Radna Fabias deed het.” Trouw was, net als vele andere media, lyrisch over de het debuut van Radna Fabias. We zijn er trots op de schrijfster van Habitus te verwelkomen. Samen met Dean Bowen is ze genomineerd voor de C.Buddingh’-Prijs voor het beste poëziedebuut. In Bokman ontrafelt Bowen zijn levensgeschiedenis, die zich afspeelt op verschillende continenten. Een ander debuut dat hoge ogen gooide is We komen van ver van Carmien Michels. De Europees Kampioen Poetry Slam gaf al legendarische optredens en volgens de Volkskrant “stapelt Michels scherpe observaties tot een nieuwe, duistere wereld.” Michels won het NK Poetry Slam in 2016 en in 2017 was Else Kemps de winnaar. Kemps won ook al eens de Turing Gedichtenwedstrijd en verleden jaar studeerde ze af bij de opleiding Creative Writing van ArtEZ met de dichtbundel De overblijfkinderen. We kunnen niet wachten op haar debuut en hebben haar daarom uitgenodigd voor het festival.

Deze dichters stonden niet eerder op Dichters in de Prinsentuin en ook Annemarie Estor zal het festival voor het eerst bezoeken. Deze maand verschijnt de nieuwe bundel Niemandslandnacht over een stad die in tweeën is gesneden. Vuurdoorn me won in 2011 de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut en in 2013 werd De oksels van de bok bekroond met de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel. Vanzelfsprekend verwelkomen we op het festival ook dichters die vaker bij ons optraden. Eén daarvan is Daniël Vis die al in 2010 optrad in de loofgangen. Vis bezocht ons ook in 2014, het jaar waarin hij debuteerde en het NK Poetry Slam won. Na het verschijnen van Insect Redux was het moment daar om hem voor een derde keer uit te nodigen. Insect Redux staat volgens Klecks vol “declaratieve materialistische zinnen” en is “de nachtmerrie waar we allemaal al in zitten.” Uit de mond van Vis zal dat fantastisch klinken.

Foto’s: Dean Bowen – Irwan Droog/ Radna Fabias – Wouter le Duc.