Category Archives

8 Berichten
Inschrijvingen gesloten

Inschrijvingen gesloten

 

De inschrijvingen voor Dichters in de Prinsentuin 2019 zijn gesloten. We mochten de afgelopen weken meer dan 140 inzendingen ontvangen. Daartussen zaten vele nieuwe dichters, maar ook mensen die we in het verleden al eens mochten verwelkomen. Herinneringen aan het festival gingen terug tot 2002. We hoorden dat er bundels gaan verschijnen, zijn verschenen, prijzen in ontvangst werden genomen en sommige mensen waagden de sprong en stuurden voor de eerste keer ooit werk in. We zagen ook dat dichters die in het verleden optraden vrienden en collega’s tipten en voelden ons vereerd. De komende maand gaan we, met een gelukzalig gevoel, alles lezen en eind maart beslissen we wie we een plekje kunnen bieden in onze loofgangen.

Dichters in de Prinsentuin zal dit jaar plaatsvinden van vrijdag 12 juli tot en met zondag 14 juli.

Foto: Reyer Boxem

Succesvolle eenentwintigste editie

Nadat Dean Bowen de eenentwintigste editie van Dichters in de Prinsentuin had afgesloten stond er een rij met mensen die een handtekening in hun bundel wilden. We zijn blij dat we dit weekend ons enthousiasme voor de poëzie met zoveel mensen mochten delen. We verwelkomden 72 dichters en meer dan vierentwintighonderd bezoekers die naast de twee middagen in de Prinsentuin ook ons Theater der Zuiderburen, de discussie over internationale talentontwikkeling en de Friese brunchwandeling bezochten.

Op sommige momenten viel alles samen: zo kondigde onze presentatrice Lisa Weeda de dichter Marc van der Holst aan als de Nederlandse Daniil Charms en in het daaropvolgende optreden droeg Nicolaas Matsier een gedicht voor over deze Russische absurdistische schrijver (1905-1942). Eén van de eerste optredens op het theeveld was van Buddingh’-prijs winnaar Radna Fabias en Dean Bowen zei tijdens het afsluitende optreden dat ze de bundel had geschreven die hij had willen schrijven. Het enthousiasme waarmee het publiek alle dichters ontving was indrukwekkend. Zo verkocht boekhandel Godert Walter tot twee keer toe alle exemplaren van Tot iemand eindelijk, de debuutbundel van Moya De Feyter. We kunnen alle dichters en het publiek niet genoeg danken voor hun enthousiasme.

Lisa Weeda vertelde in de Prinsentuin naar wie het publiek luisterde en prees schoenen, gedichten en voordracht. Don Vitalski maakte ons wegwijs in de Vlaamse poëzie en was de perfecte gastheer tijdens het Theater der Zuiderburen. Greta Riemersma zocht uit hoe een voedingsbodem voor grensoverschrijdende literaire contacten kan worden aangeboord en Jirke Poetijn had hart voor de Friese poëzie tijdens de Brunchwandeling. Dankzij de hulp van onze vrijwilligers, de hardwerkende mensen van het theehuisje, Hotel de Ville, boekhandel Godert Walter, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, de Puddingfabriek en Machinefabriek, parelkwekers Roos Custers en Jasper Henderson, fotograaf Reyer Boxem, de vormgevers van RATATA en technicus Bert Ridderbos kunnen we nu uitgeput en uitgelaten de loftrompet schallen.

Zonder de steun van de Gemeente Groningen, de provincie Groningen, het Letterenfonds en het LIRA Fonds was onmogelijk geweest er zo’n mooi festival van te maken.

Op slaggroningen.nl hebben we de afgelopen dagen verslagen over het festival gepubliceerd. Een ruime selectie uit de foto’s die Reyer Boxem maakte is binnenkort te zien op deze website. Mirjam Deckers schreef voor ons over de vrijdagavond, Daniëlle Fluks was er zaterdagmiddag en zondagochtend bij en Esmé van den Boom deed verslag van de zaterdagavond en zondagmiddag. Andere verslagen verschenen op Tzum, bij RTV Noord, reporters online en het Dagblad van het Noorden sprak met Gronings talent en deed verslag van onze magazinepresentatie.

Namens Dichters in de Prinsentuin wensen we iedereen een fijne zomer en graag tot ziens tot volgend jaar. De datum wordt nog bekendgemaakt.

Rolien Scheffer,  Jirke Poetijn, Mineke Hoekstra en Maarten Praamstra

Foto’s: Reyer Boxem

Volledige programma bekend

Drie dagen langt voert de poëzie het hoogste woord in Groningen. Tijdens de eenentwintigste editie van Dichters in de Prinsentuin zullen, verspreid over drie dagen, 74 dichters optreden. We trappen op vrijdagavond 13 juli af met het Theater der Zuiderburen, buigen ons over de internationale kansen voor jonge dichters en hinkstapspringen op zondagochtend door de Friese poëzie tijdens een kuiertocht door de Groningse binnenstad. Natuurlijk bieden we ook een mooi programma aan in de Groningse Prinsentuin. Tientallen dichters staan al te trappelen van ongeduld.

Op het theeveld en in de loofgangen kan de bezoeker genieten van dichters als Bart Moeyaert, Lévi Weemoedt, Radna Fabias, Dean Bowen, Daniël Vis, Katelijne Brouwer, Kees Spiering, Alexis de Roode, Merel van Slobbe, Marc van der Holst en Willemijn Kranendonk. Alle dichters die op 14 en 15 juli optreden in de Prinsentuin staan ook in ons festivalmagazine dat tijdens het festival te verkrijgen is voor slechts € 10,-.

Dat festivalmagazine is gelijk het toegangskaartje tot onze avondprogrammering op 13 en 14 juli en onze Friese brunchwandeling door de binnenstad. Op het Theater der Zuiderburen presenteert dichter Don Vitalski een wervelende talkshow waar een aantal van de beste podiumdichters die Vlaanderen op dit moment rijk is, hun opwachting zullen maken. Zaterdagavond gaan we Kijken bij de buren. Steeds vaker krijgen jonge schrijvers de kans hun werk in een internationaal project te ontwikkelen en te presenteren. Wat heeft die kans hen persoonlijk gebracht, en wat brengt internationale samenwerking de Nederlandse literatuur?

Het festival eindigt zondagmiddag 15 juli in de Prinsentuin. Die ochtend is er een Friese brunchwandeling (met suikerbrood). Friese dichters dragen voor, je maakt op bijzondere wijze kennis met het werk van Dichter van Fryslân Eeltsje Hettinga en wordt door hem bijgepraat over de huidige stand van de poëzie in Friesland. Er is een poëtische krachtmeting tussen Geart Tigchelaar (Friesland) en Myron Hamming (Groningen). Het zanger-vertalertrio The Siskins (Ireen Niessen, Elsbeth Mulder en Klaske Kamstra) brengt tot slot de harmonie tussen beide provincies terug met hun Friese (en anderstalige) bewerkingen van klassiekers.

Theater der Zuiderburen

Op de openingsavond van Dichters in de Prinsentuin presenteert dichter Don Vitalski een wervelende talkshow waar een aantal van de beste podiumdichters die Vlaanderen op dit moment rijk is, hun opwachting zullen maken. We verheugen ons op de komst van Delphine Lecompte, Christophe Vekeman, Runa Svetlikova, Max Temmerman, Stijn Vranken, Benno Barnard, Johan Petit en debutante Moya De Feyter. Stuk voor stuk dichters die hun sporen reeds verdienden in de literatuur. Lecompte won de C. Buddingh’ – Prijs in 2011 en was verleden jaar genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Vekeman publiceerde vele boeken en is als dichter schatplichtig aan Bob Dylan. Petit is vooral bekend als cabaretier en acteur. Temmerman sleepte met zijn eerste twee bundels nominaties in de wacht voor de C. Buddingh’- Prijs, de Jo Peeters Poëzieprijs en de J.C. Bloem Prijs. Temmerman won de Herman de Coninck Publieksprijs en we verwachten veel van zijn vierde nagelnieuwe bundel Huishoudkunde. Moya De Feyter stond verleden jaar voor de tweede keer in de finale van schrijfwedstrijd Write Now! en publiceerde vorige maand haar debuut Tot iemand eindelijk. Voor Svetlikova was de Prinsentuin het eerste festival waar ze ooit optrad en we zijn blij haar voor de derde keer te verwelkomen. Speciaal voor het festival komt Benno Barnard over uit Groot Brittannië. Eind 2017 verscheen van Barnard, die in 1981 debuteerde als dichter, de bundel Trouwservies waarin hij zich volgens NRC een ‘overtuigend liefdeszanger’ toont.

Op zaterdag 14 juli en zondag 15 juli zullen er optredens zijn van onder andere Bart Moeyaert, Lévi Weemoedt, Radna Fabias, Dean Bowen, Nicolaas Matsier, Erik Bindervoet, Rozalie Hirs, Atte Jongstra, Kees Spiering, Elma van Haren,Annemarie Estor, Carmien Michels, Else Kemps en Daniël Vis.

Foto Don Vitalski – Sven Lemmens

Bart Moeyaert, Lévi Weemoedt en vele anderen bij Dichters in de Prinsentuin 2018

Toen Bart Moeyaert zijn komst naar Dichters in de Prinsentuin toezegde, ging er een gejuich op bij de redactie. Hij stond al jaren op ons verlanglijstje, maar moest steeds verstek laten gaan omdat hij de zomers reserveert voor het schrijven. Dat Moeyaert een bezige bij is, wordt wel duidelijk als je de lijst ziet met nieuw te verschijnen titels van zijn hand. Moeyaerts nieuwe roman Tegenwoordig heet iedereen Sorry komt op 7 oktober uit. Nog voor zijn nieuwe boek zal een bundeling van zijn theaterstukken worden gepubliceerd. Die krijgt als titel We waren klaar. Een nieuwe dichtbundel van zijn hand kunnen we in januari 2019 verwachten.

Lévi Weemoedt

Na een stilte van vijftien jaar verscheen in 2014 weer een nieuwe bundel. De titel Met enige vertraging is kenmerkend voor de ironische poëzie van Lévi Weemoedt. De dichter uit Assen debuteerde meer dan veertig jaar geleden met Geduldig lijden en publiceerde sindsdien zo’n twintig boeken. Na die publicatie volgden er prachtige optredens op festivals als de Nacht van de Poëzie en het Tuinfeest en publicaties in Hard gras. Schrijver Özcan Akyol schreef eens een gedicht van Weemoedt als motto op zijn kamermuur en als je Weemoedt hoort begrijp je dat meteen. Zijn korte tragikomische gedichten blijven direct hangen bij de luisteraar en ze blijven leuk. We zijn blij dat we de beste schrijver van Assen in de Prinsentuin mogen verwelkomen.

Meer namen

Dat er vijftien jaar tussen twee bundels zit lijkt ongebruikelijk, maar het komt vaker voor. Kees Spiering publiceerde de afgelopen jaren regelmatig in bloemlezingen en zijn gedicht Thuis is dankzij de poëtische kussenslopen en het raamgedicht van Plint inmiddels een klassieker, maar een nieuwe bundel liet op zich wachten. In juli verschijnt gelukkig Jij begint, een nieuwe bundel bomvol jeugdpoëzie. Elma van Haren deed ook bijna tien jaar over haar nieuwe bundel. Na Flitsleemte (2009) is er nu Zuurstofconfetti. In 1988 won ze de allereerste C. Buddingh’ – Prijs voor haar poëziedebuut en gedurende haar carrière publiceerde ze ook romans en korte verhalen. Zuurstofconfetti werd afgelopen weekend door het Parool besproken: ‘Geschreven met alle zintuigen wagenwijd open. De bundel gaat over kleine observaties, grote gevoelens en hoe veranderlijk de dingen zijn.’ Dit jaar verwelkomen we ook componist en dichter Rozalie Hirs. Afgelopen najaar verscheen verdere bijzonderheden. Edwin Fagel merkte in Awater op dat bij het ‘openslaan, […] direct een duidelijke stem [begint] te klinken. Een bescheiden, maar heldere stem, die de muzikaliteit (en de semantiek) van de taal optimaal uitbuit’. Nog iets recenter is De olifant van Oostzaan van Erik Bindervoet (foto: Jérôme Schlomoff). Eén lang gedicht dat begint bij bushalte de Kolk waarna er een levendige en verrassende poëtische polyfonie volgt.

Eerder maakten we de komst van Radna Fabias, Dean Bowen, Nicolaas Matsier, Atte Jongstra, Annemarie Estor, Carmien Michels, Else Kemps en Daniël Vis bekend.

Foto Bart Moeyaert: Diego Franssens

Dichters in de Prinsentuin 2018: de eerste namen

Dichters in de Prinsentuin verwelkomt deze zomer weer tientallen dichters. Daartussen bevinden zich twee genomineerden voor de C. Buddingh’-Prijs. Radna Fabias en Dean Bowen debuteerden dit jaar. Ook Nicolaas Matsier, Atte Jongstra, Annemarie Estor, Carmien Michels, Else Kemps en Daniël Vis zullen optreden op de éénentwintigste editie. Het thema van Dichters in de Prinsentuin is dit jaar Goede Buren.

De afgelopen jaren zag je op Dichters in de Prinsentuin gastdichters uit Denemarken, Polen, Estland, Macedonië, Catalonië, IJsland, Groot-Brittannië, Irak en Syrië. Dit jaar zoeken we het, geografisch gezien, dichter bij huis en bieden je een blik op wat er op dit moment speelt bij de “buren” in Friesland, Vlaanderen en Duitsland. Actuele redenen genoeg daarvoor. Leeuwarden is Culturele Hoofdstad 2018 en er is voor het eerst een Dichter fan Fryslân aangesteld; hoog tijd om de stand van poëtische zaken in onze buurprovincie op te maken. In België spat de poëzie de laatste tijd van het podium af; daarom brengen we het dichterstheater der Zuiderburen naar het Noorden. En wat als je als jonge schrijver de kans krijgt om eens te kijken bij de buren? Met collega’s uit Duitsland en Nederland gaan we in gesprek over het belang van internationale samenwerking voor onze literaire talenten.

“‘Velgen’, als van een auto. Durf het maar, om daarmee de Nederlandse poëzie in te stappen. Radna Fabias deed het.” Trouw was, net als vele andere media, lyrisch over de het debuut van Radna Fabias. We zijn er trots op de schrijfster van Habitus te verwelkomen. Samen met Dean Bowen is ze genomineerd voor de C.Buddingh’-Prijs voor het beste poëziedebuut. In Bokman ontrafelt Bowen zijn levensgeschiedenis, die zich afspeelt op verschillende continenten. Een ander debuut dat hoge ogen gooide is We komen van ver van Carmien Michels. De Europees Kampioen Poetry Slam gaf al legendarische optredens en volgens de Volkskrant “stapelt Michels scherpe observaties tot een nieuwe, duistere wereld.” Michels won het NK Poetry Slam in 2016 en in 2017 was Else Kemps de winnaar. Kemps won ook al eens de Turing Gedichtenwedstrijd en verleden jaar studeerde ze af bij de opleiding Creative Writing van ArtEZ met de dichtbundel De overblijfkinderen. We kunnen niet wachten op haar debuut en hebben haar daarom uitgenodigd voor het festival.

Deze dichters stonden niet eerder op Dichters in de Prinsentuin en ook Annemarie Estor zal het festival voor het eerst bezoeken. Deze maand verschijnt de nieuwe bundel Niemandslandnacht over een stad die in tweeën is gesneden. Vuurdoorn me won in 2011 de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut en in 2013 werd De oksels van de bok bekroond met de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel. Vanzelfsprekend verwelkomen we op het festival ook dichters die vaker bij ons optraden. Eén daarvan is Daniël Vis die al in 2010 optrad in de loofgangen. Vis bezocht ons ook in 2014, het jaar waarin hij debuteerde en het NK Poetry Slam won. Na het verschijnen van Insect Redux was het moment daar om hem voor een derde keer uit te nodigen. Insect Redux staat volgens Klecks vol “declaratieve materialistische zinnen” en is “de nachtmerrie waar we allemaal al in zitten.” Uit de mond van Vis zal dat fantastisch klinken.

Foto’s: Dean Bowen – Irwan Droog/ Radna Fabias – Wouter le Duc.

 

166 inzendingen voor de loofgangen

We mochten in januari en februari bijna honderdzeventig inzendingen ontvangen. Eind maart heeft de redactie een kleine veertig namen geselecteerd voor het festival. Samen met zo’n dertig andere dichters zullen ze optreden in de loofgangen van de Groningse Prinsentuin. In april maken we de eerste namen en programmaonderdelen bekend. Medio mei volgen de namen van de dichters die in de loofgangen zullen optreden tijdens de éénentwintigste editie van Dichters in de Prinsentuin.

Het festival zal dit jaar plaatsvinden van 13 tot en met 15 juli.

 

Tot volgend jaar

De Prinsentuin is weer leeg, de twintigste editie van Dichters in de Prinsentuin was fantastisch. Na de geslaagde JUBILEUMavond in de Puddingfabriek konden we nog genieten van twee geweldige middagen in de Prinsentuin en het programma Kopland, jonge sla en de werking van ontroering in de Martinikerk. De 21e editie zal plaatsvinden op 13, 14 en 15 juli 2018.

Het was een feest om ons jubileum samen met ons (trouwe) publiek, al die fantastische dichters, de muzikanten Jan Klug en broeder Dieleman en de mensen van de theatergezelschappen PeergrouP en Gouden Haas waarmee we het avondprogramma Kopland, jonge sla en de werking van ontroering maakten.

Als organisatie hadden we niets van het festival meegekregen als we niet konden vertrouwen op onze vrijwilligers, namelijk: Lotte, Sanne, Thomas, Bauke, Christien, Hedwig, Cootje, Daniël, Mirjam, Sandy, Jirke en Obe. Johan en Hanneke van de Theeschenkerij trokken alles uit de kast voor onze gasten en het publiek. Emiel Joormann tekende de bidsprinkhaan en wekte die met de vormgevers van RATATA! tot leven. Dankzij Bert Ridderbos en Leo Smit kon iedereen de gedichten horen en kon Lisa Weeda vertellen wie er ging voordragen. Dankzij Boekhandel Godert Walter en de antiquariaten Berger & De Vries en Digitalis is je boekenkast weer ietsje voller.

De mooie foto’s van Reyer Boxem zijn heel binnenkort terug te vinden op deze site die door Bas Kelly wordt onderhouden.  We zijn veel dank verschuldigd aan Roos Custers, Jasper Henderson, NH Hotel de Ville, het Poëziepaleis en de Puddingfabriek. Dankzij de steun van het Nederlands Letterenfonds, Gemeente Groningen, Provincie Groningen, VSB Fonds, de Schrijverscentrale J.B. Scholtenfonds en Stichting Beringer Hazewinkel konden we het jubileum vieren. 

Voorafgaande het festival spraken we vele mensen die in het verleden bij Dichters in de Prinsentuin betrokken waren. Hun verhalen kan je teruglezen in het JUBILEUMmagazine. Bij Boekhandel Godert Walter mochten we het magazine ten doop houden.

Dichters in de Prinsentuin 2017 werd gemaakt door Joost Oomen, Maarten Praamstra, Lilian Zielstra, Esmé van den Boom, Mineke Hoekstra en Rolien Scheffer.